Здравейте, дарители и бенефициенти!
Бих искал да отворя една изключително деликатна и в същото време сложна тема, а именно за унаследяването на дарителските средства при смърт на лицето, за което са дарени.
Ще разгледам нещата от няколко гледни точки, тъй като вече имам доста опит около платформата за благотворителни кампании, която представлявам - PavelAndreev.BG
В заклюзение бих искал да кажа, че има и адски много ПЕРфЕКТНО отчетени кампании, както и дарени средства след смърт на бенефициента, което е повод за респект към родители и роднини. Все пак искам да развием една градивна дискусия, която в крайна сметка да е информативна за Дарителите, защото те спасяват човешки животи!
Бих искал да отворя една изключително деликатна и в същото време сложна тема, а именно за унаследяването на дарителските средства при смърт на лицето, за което са дарени.
Ще разгледам нещата от няколко гледни точки, тъй като вече имам доста опит около платформата за благотворителни кампании, която представлявам - PavelAndreev.BG
Законова гледна точка при унаследяване на дарителски средства при смърт на бенефициента (дарени по дарителска сметка)
Законово (поправете ме, ако не съм прав) при смърт на лицето, за което се набират средства - сумата се унаследява от законните настойници в случаите, когато е дете или от близки роднини, ако е възрастен. Унаследяват се по лична сметка. Тоест - тези пари могат да се използват за лични нужди, въпреки че те са дарени за лечение. Избор на наследника е какво ще прави с тях.Морална гледна точка при унаследяване на дарителски средства при смърт на бенефициента (дарени по дарителска сметка)
Моралната гледна точка, според мен, е че тези средства трябва да се дарят на други хора в нужда след като се покрият всички останали разходи (болнични разходи, погребение и други).Дарени средства по лична сметка, а не по дарителска
Частен случай е, когато стартира кампания, под предлог, че ”няма време” или че родителите са в ”Турция“ да се стартира кампанията с лична сметка. Тук проблема, който се получава е, че дарени пари по лична сметка не могат по никакъв начин да бъдат контролирани как се харчат, докато при дарителските има “някакъв” контрол.Това са факти, които Уважаемите Дарители не знаят, но трябва да знаят, за да даряват ИНФОРМИРАНО и РАЗУМНО!
Често пъти съм обяснявал, че това е един от многото плюсове да се фондонабира през платформата PavelAndreev.BG, тъй като при нас след летален край за бенефициента - инициатора и семейството даряват средствата по друга кампания при нас, което е в защита на парите на дарителите.В заклюзение бих искал да кажа, че има и адски много ПЕРфЕКТНО отчетени кампании, както и дарени средства след смърт на бенефициента, което е повод за респект към родители и роднини. Все пак искам да развием една градивна дискусия, която в крайна сметка да е информативна за Дарителите, защото те спасяват човешки животи!
Last edited: